ДУГ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ОД 40% БДП-а: НЕРЕАЛНО ОЧЕКИВАЊЕ

ДУГ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ОД 40% БДП-а: НЕРЕАЛНО ОЧЕКИВАЊЕ

Према најавама званичника Република Српска би ускоро могла да снизи дуг са тренутих око 50% на циљних 40% БДП – а. Мало детаљнијом анализом се врло лако закључује је ово потпуно нереално очекивање.

Наиме, Министарство финансија је недавно објавило да укупан дуг Републике Српске износи 49,49% бруто домаћег производа, на дан 31.12.2017. Годину дана раније дуг је, према извјештају Министарства финансија износио 57,09%. Под налетом оптимизма званичници су најавили да ће дуг ускоро бити на нивоу 40% БДП – а. Разматрајући како је дошло до смањења јавног дуга са 5.439 на 4.968 милиона КМ, уочавамо да превише разлога за оптимизам нема. С обзиром на то да инострани дуг Републике Српске зависи од курса долара и да је курс долара био врло низак 31.12.2017. (износио 1,63) и на најнижем нивоу од 2014. године, дошло је до смањења дуга. Смањење дуга узроковано промјеном курса долара износи скоро трећину укупног смањења. Наведени курс је испод равнотежног курса, тако да је у будућности реално очекивати само раст курса долара и по том основу раст вањског дуга.

Да би се дуг смањио на најављених 40%, БДП би морао да расте оптимистичних 5% и да се у години дана изврши отплата дуга од око 750 милиона КМ, а да се држава не задужи нити једну конвертибилну марку. Свједоци смо супротног – новог задуживања.

Задуживање на међународном тржишту: Разлог за срећу или тугу?

Министарство финансија је недавно са усхићењем саопштило да се задужило на међународном тржишту у износу од око 330 милиона КМ по каматној стопи од 4,75%, са роком од 5 година.

Међутим, врло једноставним прегледом понуда пословних банака може се уочити да банке одобравају кредите становништву по фиксној каматној стопи од 3,5% на рок до 10 година. Дакле, исплатило би се грађанима да позајмљују од банака и кредитирају државу и на тај начин зараде солидна средства.

Зар држава није сигуран корисник кредита?

Држава се сматра најсигурнијим корисником кредита и због тога добија средства по најнижој каматној стопи. Домаће банке су се, по њиховим критеријумима, већ превише средстава позајмили држави, те више нису спремне да дају кредите држави. Ово представља кључни разлог зашто је Министарство финансија изашло на међународно тржиште. Министарство финансија је очекивало да ће прибавити 200 милиона евра на међународном тржишту, али су успјели наћи кредиторе за 168 милиона КМ, по стопи која је двоструко већа од просјечне каматне стопе на постојећи дуг.

Leave a comment