За БОЉЕ сутра!

За БОЉЕ сутра!

Зло је честа појава међу људском расом.
Оно се кроз историју човјечанства рађало доста пута и у доста облика. Рађало се латентно, нечујно, тако да му се нико не нада. Онда наједном, као стихија покоси све добро што влада свијетом, прождре свјетло и донесе таму људским душама.
Једно такво зло, можда и највеће икада што је постојало, зове се фашизам.
То је идеја помраченог ума да влада свијетом, да у улози Бога олучује ко ће да живи, а ко да мре. Један такав ум поломио је зубе прије тачно 73 године, у самом срцу свог помрачења, у тадашњем Берлину.

Шта је за нас битно?

Ерупција тог зла, која се назива и Други свјетски рат, одиграла се у периоду од 1939. до 1945. године. Наш народ је то зло дочекао у Краљевини Југославији, коју је створио само 21 годину прије званичног почетка рата.
Зло је дочекао, злу се попријечио, зло је побиједио.
У тој борби поднио је велике жртве. Сама Краљевина Југославија је изгубила око 1 500 000 становника, што је чинило око 10% укупног становништва. Сама цифра од 1 500 000 жртава представља незамислив демографски губитак за цијелу земљу, а поготово за српски народ који је чинио око 70% укупног броја жртава.
Посебно је страдао српски народ у Босни и Херцеговини који је био на директном удару хрватских фашиста, тзв. усташа, који су организовали масовне логоре са циљем истребљења свега различитог.
Ми смо данас дјеца тог народа који је страдао за нашу слободу и имамо дужност пред њима, пред собом и пред Богом да их никада не заборавимо!

Сви они су пали тада, да бисмо ми данас живјели!

Све жртве фашизма без обзира на нацију не смијемо да заборавимо док год постојимо, јер само на тај начин утичемо да се то зло више никад не пробуди у људима. Фашизам је тада побијеђен и успаван, али он и данас живи у душама помрачених умова који чекају тренутак да га оваплоте. Не смијемо им никада дозволити да дочекају тај тренутак!
Нашу дјецу морамо да учимо тако да његују праве вриједности, да им врлине буду част, знање, солидарност и љубав. То је једини пут којим ћемо им обезбиједити сигурну будућност у којој ће зло и даље спавати у вјечном сну.
То је пут истине, среће и просперитета.
Тим путем ћемо да кренемо у БОЉЕ сутра!

Срећан 9. мај, дан побједе над злом.

Leave a comment