POVEĆANJE PLATA OD 50 KM: PREDIZBORNI MARKETING ILI NADREALNA MATEMATIKA?

POVEĆANJE PLATA OD 50 KM: PREDIZBORNI MARKETING ILI NADREALNA MATEMATIKA?

Pokret građana Bolje je opredijeljen za rasterećenje privrede, kako bi se smanjila nezaposlenost, s obzirom da smo u 2017. godini bili peti po nezaposlenosti u svijetu, prema podacima Svjetske banke. Smanjenje fiskalnog opterećenja rada je trebalo uraditi mnogo ranije, Vlada RS je još 2015. godine najavljivala ovakve mjere, ali ih nije realizovala.

Vlada Republike Srspske je ovih dana najavila mjeru povećanja neoporezivog dijela dohotka sa 200 KM na 500 KM, što će biti preusmjereno na povećanje plata zaposlenih. Takođe, Vlada je najavila da će, na ovaj način, plata od 400 KM biti povećana na 450 KM tj. povećana za 12,5%, a da će plata od 500 KM biti povećana za oko 9%. Međutim, analizirajući ovu najavu prvo uočavamo da nema smisla analizirati iznos od 400 KM, kada je odlukom Vlade propisana najniža plata od 410 KM. Drugo, uvećavanjem neoporezivog dijela dohotka za 300 KM, minimalna plata od 410 KM se može povećati za svega 23,33 KM ili oko 6%. Plata od 500 KM može biti povećana za svega 30 KM ili 6%. Realno moguće povećanje minimalne plate je 23,33 KM, dok je najavljeno povećanje 50 KM. Na osnovu toga s pravom stičemo utisak da je ova pozitivna, zakašnjela mjera samo predizborni marketing ili je provodiva samo nadrealnom matematikom.

Dakle, najavljeno povećanje plata je sprovodivo samo ako poslodavci izdvoje dodatni novac.

Postavlja se pitanje na koji način država može obezbjediti da novac koji ostaje privredi usljed uvećanja neoporezivog dijela bude usmjeren na povećanje plata? Odgovor je jednostavan – Vlada može da se dogovori sa poslodavcima da ta sredstva usmjere na povećanje plata, ali ne i da zakonski definiše da poslodavci moraju da neto plate zaposlenih povećaju za 23,33 – 30 KM.

Na kraju je potrebno istaći da je ovu mjeru bilo potrebno najaviti još prije više od godinu dana, te se ona trebala početi primjenjivati od 1. januara ove godine. Donošenjem izmjena poreza (doprinosa i akciza) u vrlo kratkim rokovima, kao i u sredini poslovne godine, poslovni planovi privrednih subjekata postaju nerealni. Zato je važno da ovakve mjere budu najavljene godinu dana ranije i da se primjenjuju od početka poslovne godine, jer se samo na taj način analiziranje poslovanja, planiranje i poslovno odlučivanje može vršiti efikasno!

Obračune koji pokazuju da nije moguće ostvariti povećanje plata radnika za 50 KM, samo uz povećanje neoporezivog dijela dohotka za 300 KM možete pogledati ovdje.

Leave a comment